Menu

Over de Rand. Onderzoek naar een toekomst voor de stadsrand

Vanaf vandaag is het boek ‘Over de Rand’ te koop in de betere boekhandel of kan je het bestellen via de website van OMGEVING.

Vlaanderen is ruimtelijk sterk gefragmenteerd. Dat maakt het bijzonder moeilijk om duurzame antwoorden te formuleren op belangrijke maatschappelijke, ecologische en economische uitdagingen. Deze publicatie is een zoektocht naar oplossingen om deze ruimtelijke fragmentatie tegen te gaan en schetst via ontwerpend onderzoek een fascinerend toekomstbeeld voor de stadsrand. Deze stadsrand is vandaag vaak een complexe en chaotische plek. Ze heeft een lage dichtheid, een gebrekkige publieke ruimte en een mobiliteit die bijna uitsluitend gericht is op de auto.

De publicatie presenteert een aantal radicale recepten voor de transformatie van de Gentse stadsrand. Ruimteverslindende verkavelingswijken en lintbebouwingen verdwijnen, terwijl gunstiger gelegen plekken verstedelijken. Er komt ruimte vrij voor natuur, landbouw en recreatie in de stad. De auto is niet langer koning. Stad en rand worden teruggeven aan voetgangers, fietsers, e-bikes, trams en cargoboten. Een nieuwe, circulaire economie maakt van stad en rand een zelfvoorzienend systeem. Zo kunnen we de symbiose tussen stad en rand versterken.

Het onderzoek kwam tot stand naar aanleiding van 40 jaar OMGEVING en werd afgelopen lente en zomer tentoongesteld in het Gentse stadsmuseum STAM. De publicatie is uitvoerig geïllustreerd met foto’s, en gedetailleerde tekeningen en plannen.

Bestel hier jouw exemplaar.

« terug naar overzicht

OMGEVING