Menu

Vismarkt en omgeving Leuven

Het wedstrijdvoorstel van OMGEVING en De Urbanisten voor de Open Oproep ‘Herinrichting van de Vismarkt en omgeving’ in Leuven werd door de jury bekroond met de eerste plaats.

In het voorstel wordt de intrinsieke relatie tussen het landschap van de Dijlevallei en de compacte historische binnenstad van Leuven als inspiratie voor een gefaseerd inrichtingsplan genomen. Met een eenvoudige snede in de topografie krijgt Vismarkt een derde dimensie. De originele ligging van de Dijle, aan de minerale zijde recht en hoekig, aan de kant van de vallei golvend en glooiend, wordt blootgelegd. Hierdoor ontstaat een centrale bestemming, een bijzondere plek om rond te wandelen, te verkennen, te ontspannen. De ongedwongen sfeer uit zich in de ontwerpvormen die de kracht van de historische gevels trachten te versterken. Aan de noordzijde zorgt een groen bomendak juist voor een verzachting en biedt het schaduw op warme zomerdagen. De stad Leuven besliste spijtig genoeg om het project na de wedstrijdfase stop te zetten.

« terug naar overzicht

OMGEVING