Menu

beheerplannen Kuttekoven en Hof van Kolen opgestart

OMGEVING is gestart met de opmaak van het beheerplan voor het beschermde landschappelijk erfgoed van Kuttekoven en omgeving en het beheerplan voor de omgeving van het klooster van Kolen in Borgloon, twee parels in het glooiend Haspengouws landschap. Beide beheerplannen hebben tot doel een integrale en geïntegreerde visie op het erfgoed te ontwikkelen. Zo wordt het toekomstig beheer van het onroerend erfgoed uitgewerkt met als doel het vrijwaren, versterken, herstellen en verbeteren van de erfgoedwaarden die aan de basis van de bescherming liggen. Naast deze landschappelijke meerwaarde zet het beheerplan ook in op de toeristische kwaliteiten van Borgloon.

De omgeving van Kuttekoven en Kolen bevindt zich in een geografisch erg interessante streek, waar waterlopen grote reliëfverschillen en asymmetrische valleien hebben gevormd. Het gebied is bovendien rijk aan waardevolle fauna en flora, met historische graslanden en fruitboomgaarden. Naast enkele waardevolle oude hoeves, kastelen, de stoomstroopfabriek en de pittoreske kerk van Kuttekoven vormt ook het Fruitspoor, een oude spoorbedding, een beeldbepalend element in het landschap.

« terug naar overzicht

OMGEVING