Menu

evolutie naar parkbegraafplaatsen zet zich door

Sinds jaren is een verandering merkbaar in de beleving en de ervaring van begraafplaatsen, de evolutie naar zogenaamde parkbegraafplaatsen. Een parkbegraafplaats is nog steeds een plaats waar rust, bezinning en herinnering voorop staan, maar waar daarnaast meer ruimte is voor ontmoeting en zachte recreatie in een groene context. Buiten de zuiver funeraire context bezit een parkbegraafplaats dus een meer publiek, doch enigszins ingetogen, karakter. Mensen komen regelmatig het graf van een dierbare onderhouden, kunnen hier elkaar binnen een groen kader ontmoeten en zelfs een ontspannen wandeling maken. Bij de herinrichting van een begraafplaats tot een parkbegraafplaats wordt het publieke en het sociale karakter versterkt om zodoende het functioneren en de integratie van de ruimte te verbeteren.

In vele Vlaamse gemeenten is de begraafplaats een open ruimte dicht bij het centrum maar wordt de opportuniteit onderbenut om deze, met de omvorming naar parkbegraafplaats, ook als stapsteen in te schakelen in het groenblauw netwerk. Toch realiseerden wij de laatste decennia meer dan dertig dergelijke projecten en ook de komende jaren werken wij met veel enthousiasme verder aan deze ontwerpopgaven met onder meer parkbegraafplaatsprojecten in Knokke, Wevelgem, Laarne, Kalken, Dilbeek, Destelbergen, Heusden, Nijlen, Bevel en Kessel.

« terug naar overzicht

OMGEVING