Menu

gewonnen: herwaardering van het beschermd Stadspark van Antwerpen

OMGEVING wint in haar thuisstad de internationale ontwerpwedstrijd voor de herwaardering van het Stadspark. De jury koos het team OMGEVING + Yellow Window + Hydroscan uit vijf weerhouden kandidaat-ontwerpteams uit België en Nederland.

Het Stadspark is de grootste groene long in de Antwerpse binnenstad. Het park kent naast een zeer intensief gebruik ook een grote historische en botanische waarde. Het is een uniek gebied in het hart van de stad Antwerpen. Reeds meer dan 150 jaar is het een groene parkruimte die zowel op wijk- als stadsniveau een belangrijke rol vervult.

Het ontwerpvoorstel van OMGEVING vertrekt vanuit drie strategieën. Zowel in de eigen ontwerpaanpak, als de communicatie en participatie is vertrokken vanuit de historiek als narratief voor ruimtelijke kwaliteit, een divers park voor diverse gebruikers en een klimaatpark in het hart van de stad. Deze drie strategieën vertrekken vanuit gemeenschappelijke waarden die alle actoren kunnen verbinden en biedt een antwoord op de ambitie om het Stadspark op schaal van de stedelijke ruimte vorm te geven. Een ontwerpproces op maat van de opgave en in dialoog met het stads- en districtsbestuur, de stadsdiensten, de actoren en de ruime bevolking verfijnt dit ambitieus maar tegelijk realistisch ontwerpvoorstel en leidt uiteindelijk tot een gefaseerde realisatie op terrein. Het ontwerpvoorstel zet hiermee niet alleen in op het terugschenken van het Stadspark aan de mensen, maar rekent ook op de inbreng van de mensen om samen de stad van morgen mee vorm te geven.

« terug naar overzicht

OMGEVING