Menu

voorontwerp heraanleg voor de Wapper in Antwerpen goedgekeurd

Stad Antwerpen wil de Wapper, het iconisch langwerpig plein centraal aan de Meir, heraanleggen tot een nieuw en hedendaags stadplein. Het team OMGEVING + De Urbanisten heeft, in nauwe samenwerking met stad Antwerpen en Waterlink, de afgelopen maanden hard gewerkt aan het voorontwerp voor deze ambitieuze transformatie.

Het voorontwerp voorziet een centrale waterpartij waarin het gezuiverde hemelwater uit de ondergrondse hemelwaterbuffer zal stromen in een afgesloten en circulair systeem. Zo brengt het ontwerp niet alleen verkoeling naar de binnenstad, maar blaast het ook de historische betekenis van de aanwezige ondergrondse Rui nieuw leven in.

Rondom het water ontstaan zones waar het huidig gebruik op de Wapper wordt opgeladen door meer zitgelegenheid, meer substantieel groen zoals grote bomen, plantvakken, en zuiverende waterplanten en meer terrasruimte. De randen van het plein blijven belangrijke fiets- en wandelverbindingen, met duidelijke stromen en voldoende ruimte.

In het voorjaar van 2024 volgt een infomoment voor Antwerpenaren en betrokken stakeholders van de Wapper die het voorontwerp willen ontdekken. Het definitief ontwerp wordt voorzien in het najaar van 2024.

Klant: stad Antwerpen, Waterlink

Team: OMGEVING, De Urbanisten, D+A Consult

« terug naar overzicht

OMGEVING