Menu

Antwerpen (Deurne)

speelfontein Te Boelaerpark

De nieuwe speelfontein in het Te Boelaerpark vervangt een oude sierfontein en vormt nu dé speelaanleiding in het park. Het…

lees meer…

De nieuwe speelfontein in het Te Boelaerpark vervangt een oude sierfontein en vormt nu dé speelaanleiding in het park. Het ontwerpvoorstel bestaat uit één ontwerpgebaar in de vorm van een vereenvoudigd labyrint waarin verschillende waterspuwers zijn geïntegreerd die het water op verschillende hoogtes in de lucht spuiten. Rondom bevindt zich een ligweide van waaruit je al zittend of liggend de speelfontein kan aanschouwen.

De speelfontein is voor alle gebruikers te bereiken via de radiale paden. In het midden ligt een cirkelvormig vlak met een diameter van tien meter dat is uitgerust met 37 radiale waterspuwers die verschillen in hoogte. De fontein is door de gebruikers manipuleerbaar met een druk op een knop. Zo staat de fontein in standaardmodus aan met enkel de hoge centrale waterspuwer of met een watervlak. Na een druk op de knop starten de overige spuwers van de waterfontein en wordt het labyrint geactiveerd.

Boekenbergpark

De nieuwe inrichting van het Boekenbergpark en de omvorming van het zwembad tot ecologische zwemvijver brengen opnieuw eenheid, uniformiteit en…

lees meer…

De nieuwe inrichting van het Boekenbergpark en de omvorming van het zwembad tot ecologische zwemvijver brengen opnieuw eenheid, uniformiteit en harmonie in het park. Respect voor de ziel en de genius loci van het Engelse landschapspark vormt de basishouding voor het ontwerp van het masterplan. Naar analogie met de oorspronkelijke parkfolies, zoals de voormalige Chinese toren, worden opnieuw drie parkpaviljoenen als hedendaagse toevoegingen ingeplant. Grenzend aan de ligweide worden twee parkpaviljoenen met sanitair, douches, kleedcabines en lockers uitgerust. De beveiligde toegang tot de eigenlijke zwemvijver wordt verzorgd door een derde paviljoen dat de rol van markant poortgebouw vervult.

De markante paviljoenen dragen zowel functioneel als esthetisch bij tot de opwaardering van het park. Ze zijn bekleed met roestbruin cortenstaal. Dit vandalismebestendig materiaal leent zich uitermate voor de toepassing van vrije vormen en sluit zowel qua kleur als qua veroudering (natuurlijk oxidatieproces) aan bij de omgeving. Het aantal gevelopeningen is omwille van inbraakpreventie en vandalisme tot het minimum beperkt. Alle openingen zijn afsluitbaar met poorten of luiken uit cortenstaal. Met hun eigentijdse en dynamische toets versterken ze het contrast tussen authentiek en hedendaags, en dragen de dienstgebouwen zelfs in gesloten toestand bij tot de opwaardering van het parklandschap.

De architecturale ingrepen binnen dit project werden gerealiseerd door OM/AR architecten onder de naam van OMGEVING.

OMGEVING