Menu

Ieper (Zillebeke)

Hill 60

Hill 60 is een goed bewaarde WO I site in West-Vlaanderen en vormt één van de meest ongerepte getuigen van…

lees meer…

Hill 60 is een goed bewaarde WO I site in West-Vlaanderen en vormt één van de meest ongerepte getuigen van het gewelddadige verleden van de streek. Dit is voelbaar door het sterk geaccidenteerde terrein met bom- en mijnkraters dat jaarlijks vele (buitenlandse) toeristen trekt en het gevolg is van de ondergrondse oorlog met loopgraven en tunnels. In het kader van het Herinneringspark 2014-2018 werd de site met de grootst mogelijke zorg heringericht om de toeristische ontsluiting te verbeteren en het landschap maximaal te vrijwaren.

In het ontwerp is ingezet op een bijzondere enscenering van de site. Het parkeerterrein is verplaatst naar de rand waar een startpunt voor bezoekers is ingericht. Hier vertrekt een grillige padenstructuur, gebaseerd op de ligging en vormgeving van de vroegere loopgraven, die bezoekers over de site en langs de oorlogsrelicten en herdenkingsmonumenten voert. De paden lijken over het oorlogslandschap te zweven. Bijzondere ervaringen worden gevormd door het punt waar de vijandelijke loopgraven slechts 16 meter van elkaar verwijderd lagen en door de grastribune met zicht op de torens van Ieper. Vanaf Hill 60 hebben bezoekers door een verbreding van de bestaande brug over het spoor een goede aansluiting op de Caterpiller gekregen. Deze mijnkrater is voor bezoekers bereikbaar via het traject van de vroegere tunnel die gebruikt werd om de ondergrondse mijn te plaatsen. De Caterpiller is volledig kaal gekapt om de impact van de enorme ontploffing voelbaar te maken.

The Bluff

The Bluff is gelegen in het provinciaal domein Palingbeek. Algemeen was de site het toneel van het koortsachtig graven van…

lees meer…

The Bluff is gelegen in het provinciaal domein Palingbeek. Algemeen was de site het toneel van het koortsachtig graven van ondergrondse gangen en schachten, mijnexplosies, sabotage en afluisterpogingen tijdens WO-I. In het kader van het cultuurtoeristisch project ‘Herinneringspark 14-18’ zijn er ingrepen op en rond de site uitgevoerd om de ontsluiting voor bezoekers te verbeteren en het uniek landschappelijk kader waarin werd gevochten herkenbaar te maken.

Vanaf de parking van het provinciaal domein worden bezoekers door de historische dreef naar het oorlogsgebied geleid. Het traject start aan een overdekt infopaviljoen met een informatiefilm. Tussen de kraters van mijnen en bommen, die nu vaak onder water staan, zorgt een lange houten pad voor een bijzondere ervaring. Deze verbinding leidt bezoekers tot op The Bluff (‘bluff’ is Engels voor ‘steile oever’) waar de Engelse stellingen 10 meter hoger stonden op slechts 40 meter van de lager gelegen Duitse linie. Op het hoogste punt zorgt een uitkijkpunt voor verre zichten over Niemandsland.

De historische sluis op zo’n 700 meter van The Bluff gelegen, kreeg tijdens de oorlog de benaming Gordon Post en het werd door de Britten gebruikt als bataljonshoofdkwartier en verbandpost. Hier zorgt een zwevende brug over het water voor een uniek zicht in de met varens begroeide sluis en verbindt de brug recreatieve wandelroutes.

OMGEVING