Menu

Scherpenheuvel-Zichem

‘Het Moment’ Abdij van Averbode

‘Het Moment’ is het belevingscentrum van de Abdij van Averbode. De erfgoedplaats is een inspirerende en rustgevende omgeving die nu…

lees meer…

‘Het Moment’ is het belevingscentrum van de Abdij van Averbode. De erfgoedplaats is een inspirerende en rustgevende omgeving die nu voor bezoekers toegankelijk is gemaakt. Naast een huisbrouwerij vind je op de site een kaasrijperij, een bakkerij en abdijwinkel. Door de onderlinge verbondenheid van deze ruimtes wordt het veelzijdige productieproces getoond. Het proeven en genieten staan centraal. OMGEVING stond samen met B-bis architecten in voor de uitwerking van het scenografisch concept, de architectuuringrepen, de omgevingsaanleg met heropening van de historische vest, de uitwerking van de infodragers en het ontwerp van het vast en los meubilair.

In de architecturale ingrepen werd geopteerd om recente toevoegingen af te breken en de site een nieuwe begrenzing te geven in de vorm van een overdekte tentoonstellingsruimte in het verlengde van de oude boerderij. In deze tentoonstellingsruimte wordt informatie over de abdij en de ruimere streek gegeven. De wandeling naar de verschillende functies en gebouwen vangt hier aan. De ingrepen in de eeuwenoude abdijgebouwen zijn met het respect voor het verleden uitgevoerd. Bestaande raamopeningen werden van nieuwe stalen ramen voorzien waar het zonlicht op sommige plaatsen met baksteen claustra’s wordt gefilterd. De ingrepen in de interieurs stralen eenvoud uit en laten de productieprocessen zoveel mogelijk in beeld. Zo hebben bezoekers in de degustatieruimte een mooi zicht op de werking van de abdijbrouwerij. De realisatie van ‘Het Moment’ past binnen de ambitie om de recreatieve troeven van de abdij van Averbode en haar ruimere omgeving beter uit te bouwen.

De architecturale ingrepen binnen dit project werden gerealiseerd door OM/AR architecten onder de naam van OMGEVING.

abdijplein Averbode

In het ontwerp voor de herinrichting van het eeuwenoud abdijplein wordt een homogene en rustige pleinruimte nagestreefd, een plein dat…

lees meer…

In het ontwerp voor de herinrichting van het eeuwenoud abdijplein wordt een homogene en rustige pleinruimte nagestreefd, een plein dat zijn kracht ontleent aan eenvoud.

Het verleden wordt er op een hedendaagse manier in beeld gebracht. De blikvanger van het plein vormt de grote waterspiegel die centraal op het plein vóór de kerk wordt aangelegd. Op een dunne waterfilm worden de majestueuze barokgebouwen gereflecteerd. Ieder jaar komen er duizenden bezoekers naar de abdij. Hen zet de waterspiegel ertoe aan het binnenplein te verkennen en van het overweldigend decor te genieten.

Het project werd bekroond met de Prijs Publieke Ruimte 2013 en werd gepubliceerd in vele internationale boeken, tijdschriften en websites.

voorplein en dreven Abdij van Averbode

In de hoogdagen van de ontwikkeling van de Abdij van Averbode werden zeven dreven aangelegd met oriëntatie op de abdijgebouwen….

lees meer…

In de hoogdagen van de ontwikkeling van de Abdij van Averbode werden zeven dreven aangelegd met oriëntatie op de abdijgebouwen. Tot op vandaag zorgen zij voor leesbare orthogonale paden en bosstructuren. Door achterstallig beheer en het dichtgroeien van de dreven dreigde de historische waarde ervan echter verloren te gaan. Hierdoor verdween ook de unieke perspectiefwerking op het poortgebouw van de abdij.

In het kader van het landinrichtingsproject Poort Averbode is een aangenaam voorplein gecreëerd dat inspeelt op de perspectiefwerking op de abdijgebouwen. Abdijstraat en Kroningsdreef zijn gerestaureerd en autovrij gemaakt, waarbij is ingezet op dreefherstel door het kappen en aanplanten van beuken. Tevens is de Kroningskapel, die in 1912 op de zandheuvel Kijkuit werd opgericht naar een ontwerp van de Leuvense beeldhouwer Uytvanck, door een trapconstructie beter toegankelijk gemaakt. De vormgeving van de trap versterkt bovendien het perspectiefbeeld vanuit de abdij. Zitplaatsen in de dreven en op het plein zorgen ervoor dat recreanten hier van de rust kunnen genieten.

OMGEVING