Menu

Vilvoorde

Leuvensestraat, Varkensmarkt, Guldenschaapstraat

De herinrichting van Leuvensestraat, Varkensmarkt en Guldenschaapstraat, de belangrijkste winkelstraten in het centrum van Vilvoorde, vormt een belangrijke eerste kwaliteitsimpuls…

lees meer…

De herinrichting van Leuvensestraat, Varkensmarkt en Guldenschaapstraat, de belangrijkste winkelstraten in het centrum van Vilvoorde, vormt een belangrijke eerste kwaliteitsimpuls waarin de principes van het masterplan openbaar domein (OMGEVING, 2011) zijn toegepast. In het ontwerp staat het comfort voor voetgangers en fietsers centraal door een uniforme kwaliteitsvolle publieke ruimte van gevel tot gevel te introduceren. Specifiek ontworpen granietstroken vormen een duurzame stadsvloer, waarin een centrale rijloper plaats biedt aan laad- en losverkeer. Parkeerplaatsen worden vervangen door bomen, zitbanken, verlichtingspalen en fietsenstallingen, geselecteerd volgens een uniforme huisstijl en kleursamenstelling.

OMGEVING heeft de vernieuwing van het centrum aangegrepen om het gehele centrum, dat zich kenmerkt door een grote diversiteit aan bouwstijlen en ouderdommen, aan elkaar te rijgen door een consequent vormgegeven, hoogwaardige, maar ingetogen openbare ruimte. De inrichting brengt kwaliteit en rust in het straatbeeld en zorgt voor identiteit en samenhang.

Grote Markt

Het ondergronds brengen van de parkeerplaatsen op de Grote Markt vormt de aanleiding om na te denken over de rol…

lees meer…

Het ondergronds brengen van de parkeerplaatsen op de Grote Markt vormt de aanleiding om na te denken over de rol en identiteit van het belangrijkste plein van de stad Vilvoorde. Het plein heeft de potentie om opnieuw dé ontmoetingsplaats in de stad te worden, met goede aansluitingen op de winkelstraten in de directe omgeving.

Het ontwerp vormt een handleiding hoe de Grote Markt een echte verblijfsruimte kan worden die de concurrentie met overdekte winkelcentra kan aangaan. Juist daarom wordt een groot gebaar in de vorm van stadsluifel geïntroduceerd om het historisch kader van het plein op te laden met een hedendaagse architecturale invulling, die een bezoek onvergetelijk maakt. Deze ingreep, aangevuld met een groot waterelement, voldoende zitgelegenheid, nieuwe bomen en uitbreiding van de bestaande terrasjes, maakt van de Grote Markt weer de ontmoetingsplaats in de stad waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, maar maakt het plein ook aantrekkelijk als het leeg is.

OMGEVING