Menu

Dageraadplaats - Antwerpen info

De Dageraadplaats is gelegen in de wijk Zurenborg, tussen de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal. Voor de heraanleg schuilde de problematiek enerzijds in de gebrekkige staat van de verharding en de slechte gezondheidstoestand van de vele kastanjebomen, anderzijds hield de locatie een maatschappelijk uitdaging in. De aanwezigheid van de monumentale bomen zorgt er namelijk voor dat het plein een ongekende aantrekkingskracht heeft op de buurtbewoners en een levendig centrum vormt, waar afkomst, leeftijd of andere vooringenomenheden, die elders voor problemen zorgen, geen rol spelen.

In het ontwerp is daarom gekozen om bij de herinrichting van het plein een zo groot mogelijk aantal bomen te behouden. Deze zijn echter niet binnen hun huidig, rechthoekig stramien gehouden, maar middels de reorganisatie van het plein ‘losgelaten’, als vrije bomen centraal op het plein. Langs weerszijden zijn twee activiteitenstrips in zwarte basaltkasseien voorzien, waar alle mogelijke straatmeubilair is gegroepeerd. Deze strips zijn geflankeerd door twee bomenrijen van moeraseiken die over enkele decennia, wanneer de kastanjebomen verdwenen zijn, hun taak kunnen overnemen.
De ‘strips’ geleden het plein in drie zones: de randzone in granieten mozaïekkasseien, waar terrassen voor de horeca kunnen komen, de activiteitenstrips, en een centraal plein in massieve betonplaten dat fungeert als podium voor het leven in de stad. Hier kan gebasket, gespeeld of gerust worden onder het goedkeurend oog van de terrasjesgangers aan de rand. Het geheel vormt een polyvalent plein, aanpasbaar aan de noden die zich voordoen, in de lommerte van de majestueuze kastanjebomen en een lichtconstructie die een sterrenhemel simuleert.

titel Dageraadplaats
locatie Antwerpen
opdrachtgever stad Antwerpen
fase gerealiseerd
looptijd 2005-2007
oppervlakte 7.500 m²
programma heraanleg plein
taken ontwerp, participatie, technische uitvoering, werfopvolging
budget € 2.130.763,57 excl btw
projectteam Chris Vermander, Thomas Van Mol
projectverantwoordelijke Chris Vermander
samenwerking Ingenieursbureau Norbert Provoost
aannemer Interplant nv