Menu

WoninGent – Winston Churchill - Gent info

In opdracht van WoninGent maakte OMGEVING samen met RE-ST een wedstrijdontwerp op voor de vervangingsbouw van sociale huisvesting op de site van de Groene Briel op het Winston Churchillplein in Gent. De opdracht bestond uit het realiseren van 60 woonentiteiten in een gebouw van 7 lagen op kolommen binnen de bestaande footprint.

Het te vervangen gebouw, naar ontwerp van Jules Trenteseau, is exemplarisch voor het naoorlogse modernisme. Het positieve vooruitgangsdenken waarbij groene open ruimte, lucht, licht en een goede oriëntatie worden gezien als essentiële bouwstenen voor het collectief en stedelijk wonen, wordt nog steeds als een onmiskenbare kwaliteit van deze site gezien. Ons ontwerpvoorstel geeft 63 woonentiteiten, verdeeld rond 3 liften en trapkernen met in totaal 9 woonentiteiten per laag. Het ontwerp streeft naar maximale doorzontypes met leefruimtes georiënteerd op het westen en keukens op het oosten. Alle leefruimten sluiten aan op een terras of wintertuin. De structuur van het gebouw is een hedendaagse interpretatie van het principe Maison Domino van Le Corbusier en bestaat uit kolommen en vloerplaten als flexibel casco. Hierdoor wordt de planindeling uiterst functioneel. De ruimte onder de pilotis wordt opgevat als een collectieve en overdekte inkomzone, onderverdeeld in drie transparante inkomruimten die worden gebruikt voor sociale ontmoeting en logistiek (brievenbussen en fietsenbergingen). Het gebouw definieert twee duidelijk afleesbare buitenkamers aan de Groene Briel. Om barrièrewerking tussen deze twee kamers te voorkomen, wordt het parkeren naar de straatkant gebracht.

titel WoninGent - Winston Churchill
locatie Gent
opdrachtgever WoninGent
contactpersoon Alexia De Vos
fase wedstrijdontwerp
looptijd 2016
oppervlakte 4.500 m²
programma vervangingsbouw van 80 appartementen, fietsenberging en publieke ruimte
taken ontwerp
budget € 7.261.020
projectteam Marc Van Hove, Nico Van Orshoven, Niki Van Turenhout, Sarah Boschman
projectverantwoordelijke Marc Van Hove
samenwerking RE-ST architecten
aannemer
links