Menu

antitankgracht - Haacht info

De antitankgracht, gelegen in het erkend natuurreservaat Haachts Broek, maakte deel uit van de KW-linie, een Belgische antitankversperring tussen Koningshooikt en Waver, bedoeld als verdedeging tegen een Duitse invasie in België tijdens de tweede wereldoorlog. De KW-linie bestond uit een aaneenschakeling van gevechtsbunkers, anti-tankgrachten en stalen bouwwerken (cointet-elementen en tetraëders).

Het basisprincipe van het ontwerp is een sterke scheiding tussen de recreatieve activiteiten aan de hoge zijde van de antitankmuur en een optimale natuurbeleving aan de lager gelegen zijde. Om het wandelcomfort te verhogen, werd aan de bovenzijde van de muur een recreatief fiets- en wandelpad uit gestabiliseerde natuurlijke verharding voorzien. Aan de onderzijde van de muur werd de gracht opnieuw uitgegraven om maximale gradiënten van droog naar nat te creëren.

Sinds de herinrichting kunnen fietsers en wandelaars op een aangename manier kennis maken met de historische en ecologische waarden van de antitankgracht. Een comfortabel fiets- en wandelpad vanaf de Dijledijk langsheen de bunker en de antitankgracht en aansluitend op de wandelpaden in de omgeving maakt dit mogelijk. Op verschillende plaatsen staan informatieborden om de bezoeker in te lichten over de nieuwe landschappelijke betekenis en het militaire verleden.

 

titel onthaalsite antitankgracht Haacht
locatie Haacht
opdrachtgever VLM Vlaams-Brabant
contactpersoon Els Remans
fase gerealiseerd
looptijd 2009-2011
oppervlakte 6.000 m²
programma onthaalsite, wandelpad, meubilair, opwaardering historische antitankgracht en verdedigingsmuur
taken ontwerp, uitvoeringsdossier
budget € 120.000
projectteam Koen Moelants, Luc Wallays, Peter Seynaeve
projectverantwoordelijke Peter Seynaeve
publicaties 2012, Steunpunt Straten, 'Onthaalsite antitankgracht, Haacht' in Praktijkboek Publieke Ruimte 2012 (Berchem)
2011, Steunpunt Straten, 'Onthaalsite antitankgracht, Haacht' in Praktijkboek Publieke Ruimte 2011 (Berchem)
links