Menu

Boekenbergpark - Antwerpen (Deurne) info

De nieuwe inrichting van het Boekenbergpark en de omvorming van het zwembad tot ecologische zwemvijver brengen opnieuw eenheid, uniformiteit en harmonie in het park. Respect voor de ziel en de genius loci van het Engelse landschapspark vormt de basishouding voor het ontwerp van het masterplan. Naar analogie met de oorspronkelijke parkfolies, zoals de voormalige Chinese toren, worden opnieuw drie parkpaviljoenen als hedendaagse toevoegingen ingeplant. Grenzend aan de ligweide worden twee parkpaviljoenen met sanitair, douches, kleedcabines en lockers uitgerust. De beveiligde toegang tot de eigenlijke zwemvijver wordt verzorgd door een derde paviljoen dat de rol van markant poortgebouw vervult.

De markante paviljoenen dragen zowel functioneel als esthetisch bij tot de opwaardering van het park. Ze zijn bekleed met roestbruin cortenstaal. Dit vandalismebestendig materiaal leent zich uitermate voor de toepassing van vrije vormen en sluit zowel qua kleur als qua veroudering (natuurlijk oxidatieproces) aan bij de omgeving. Het aantal gevelopeningen is omwille van inbraakpreventie en vandalisme tot het minimum beperkt. Alle openingen zijn afsluitbaar met poorten of luiken uit cortenstaal. Met hun eigentijdse en dynamische toets versterken ze het contrast tussen authentiek en hedendaags, en dragen de dienstgebouwen zelfs in gesloten toestand bij tot de opwaardering van het parklandschap.

De architecturale ingrepen binnen dit project werden gerealiseerd door OM/AR architecten onder de naam van OMGEVING.

titel Ecologische zwemvijver Boekenbergpark
locatie Antwerpen
opdrachtgever stad Antwerpen, Axima Services
contactpersoon Johan Piraerts (stad Antwerpen)
fase gerealiseerd
looptijd 2005-2007
oppervlakte parkzone 11.068m², vloeroppervlakte gebouwen 348 m²
programma park, ecologische zwemvijver, kleedcabines, sanitaire ruimten, toegangsgebouw met dienstlokalen
taken ontwerp masterplan en omgevingsaanleg, ontwerp gebouwen, uitvoeringsdossier, werfbegeleiding
budget € 2.626.207 (park), € 731.025 (gebouwen)
projectteam Evy Depauw, Filip Lagiewka, Luc Wallays, Virginie Derycke, Yoeri De Pelecijn
projectverantwoordelijke Evy Depauw
samenwerking All-engineering, Axima Services, Eole, Gutschker-Dongus, SGS
aannemer Arwo bouw
links www.antwerpen.be
links