Menu

datacenter De Persgroep - Asse (Kobbegem) info

De bouw van het datacenter voor De Persgroep is een eerste fase in de realisatie van een volledig nieuw masterplan voor de site. De reconversie van de site is een opportuniteit die gecreëerd werd door de afbraak van de oude drukkerijgebouwen aan de Brusselsesteenweg. Hoewel het datacenter is ontworpen vanuit een technische logica dient het gebouw een hoger doel dan louter het functionele. Door het alsmaar groeiende belang van digitale media wordt het nieuwe datacenter beschouwd als de drukkerij van de toekomst en krijgt het een centrale plek op de site.

Het gebouw wordt volledig uitgevoerd in een betonstructuur, opgebouwd uit geïsoleerde prefab-wanden, en is van een groendak voorzien. Het gebouw werd modulair ontworpen zodat door middel van een minimale interventie de voorziene servercapaciteit nagenoeg kan worden verdubbeld binnen hetzelfde volume. Omwille van het overstromingsrisico op de site werd het gebouw een halve verdieping opgetild boven het maaiveld. In de onderliggende ruimte worden een fietsenberging met kleedkamers en doucheruimtes voor het personeel ondergebracht.

Het datacenter is energetisch een zeer vooruitstrevend gebouw. De gegenereerde warmte van de servers wordt door middel van een warmtekoppeling gebruikt voor de productie van sanitair warm water en voor de verwarming van zowel de kleedruimtes als een naburige loods.

titel datacenter De Persgroep
locatie Asse (Kobbegem)
opdrachtgever De Persgroep Publishing
contactpersoon Kris De Bisschop
fase uitgevoerd
looptijd 2011-2013
gunningswijze privaat
programma datacenter, laboratorium, fietsenberging, kleedruimtes
taken ontwerp, uitvoeringsdossier, werfopvolging
budget € 1.373.020 (bouwkost exclusief technische installaties)
projectteam Luc Wallays, Marc Van Hove, Quinten Foccaert, Sarah Boschman
projectverantwoordelijke Marc Van Hove
samenwerking DS Engineering (stabiliteit), CES engineering (speciale technieken), IBM
aannemer Interbuild nv
links