Menu

‘Het Moment’ Abdij van Averbode - Scherpenheuvel-Zichem info

‘Het Moment’ is het belevingscentrum van de Abdij van Averbode. De erfgoedplaats is een inspirerende en rustgevende omgeving die nu voor bezoekers toegankelijk is gemaakt. Naast een huisbrouwerij vind je op de site een kaasrijperij, een bakkerij en abdijwinkel. Door de onderlinge verbondenheid van deze ruimtes wordt het veelzijdige productieproces getoond. Het proeven en genieten staan centraal. OMGEVING stond samen met B-bis architecten in voor de uitwerking van het scenografisch concept, de architectuuringrepen, de omgevingsaanleg met heropening van de historische vest, de uitwerking van de infodragers en het ontwerp van het vast en los meubilair.

In de architecturale ingrepen werd geopteerd om recente toevoegingen af te breken en de site een nieuwe begrenzing te geven in de vorm van een overdekte tentoonstellingsruimte in het verlengde van de oude boerderij. In deze tentoonstellingsruimte wordt informatie over de abdij en de ruimere streek gegeven. De wandeling naar de verschillende functies en gebouwen vangt hier aan. De ingrepen in de eeuwenoude abdijgebouwen zijn met het respect voor het verleden uitgevoerd. Bestaande raamopeningen werden van nieuwe stalen ramen voorzien waar het zonlicht op sommige plaatsen met baksteen claustra’s wordt gefilterd. De ingrepen in de interieurs stralen eenvoud uit en laten de productieprocessen zoveel mogelijk in beeld. Zo hebben bezoekers in de degustatieruimte een mooi zicht op de werking van de abdijbrouwerij. De realisatie van ‘Het Moment’ past binnen de ambitie om de recreatieve troeven van de abdij van Averbode en haar ruimere omgeving beter uit te bouwen.

De architecturale ingrepen binnen dit project werden gerealiseerd door OM/AR architecten onder de naam van OMGEVING.

titel Het Moment
locatie Averbode
opdrachtgever De Drie Provinciën vzw
contactpersoon Eric Seghers
fase uitgevoerd
looptijd 2013-2016
oppervlakte 2.100 m²
programma degustatieruimte met microbrouwerij en restaurantkeuken, abdijwinkel, bakkersatelier, kaasrijperij, tentoonstellingsruimte, terras
taken scenografisch concept, ontwerp, uitvoeringsdossier, werfbegeleiding architectuur en buitenaanleg
projectteam Hannelore Goyens, Koen Moelants, Luc Wallays, Marc Van Hove, Peter Seynaeve, Quinten Foccaert, Tompy Hoedelmans
projectverantwoordelijke Marc Van Hove, Tompy Hoedelmans
samenwerking B-Bis architecten (architectuur), SB Heedfeld (speciale technieken), UTIL (stabiliteit)
aannemer Dillen Bouwteam
links

 

OMGEVING