Menu

klimaatpark Maniny Park, Rohan Island en Libeñ Island - Praag (Tsjechië) info

Het klimaatpark Maniny park, Rohan island and Libeñ island in stedelijk district Praag 8 heeft een oppervlakte van 56 hectare. Het grootstedelijk park is gelegen langs de meanderende Vltava rivier en herstelt de band tussen de rivier en de stad.

Dit ambitieuze project vormt het derde grootschalig groenproject langs de rivier waarbij de stad Praag inzet op rivierherstel met overstromingsmaatregelen in combinatie met een grootstedelijke parkontwikkeling. OMGEVING kon de jury van de internationale ontwerpwedstrijd overtuigen met een toekomstbestendige ontwikkelingsstrategie die inspeelt op de natuurlijke en stedelijke dynamieken van de projectzone. Het langgerekt klimaatpark krijgt een robuust blauwgroen raamwerk dat is verankerd met het omliggend stedelijk weefsel en deels overstroombaar is. De inwoners van Praag krijgen hierdoor een overstromingsbestendig park met diverse parkfuncties voor alle leeftijden. Nieuwe fiets- en wandelpaden brengen inwoners naar de rivier waarlangs verschillende parkkamers zijn geprogrammeerd. Daarmee speelt het klimaatpark in op zowel de natuurlijke dynamiek van de rivier als de stedelijke dynamiek van district Praag 8. De herontwikkeling tot grootschalig park zet hierbij volop in op klimaatadaptie, biodiversiteit, CO2 neutraliteit, circulariteit en duurzame mobiliteit.

De verfijning van het wedstrijdontwerp volgt tijdens een co-creatief traject. OMGEVING kan hierbij rekenen op de ondersteuning van de lokale partners Fiser, VRV en Sindlar.

titel Klimaatpark Praag
locatie Praag (Tsjechië)
opdrachtgever stad Praag
contactpersoon Korneel Morlion, stadsontwikkelaar
fase in uitvoering
looptijd 2023 - ...
gunningswijze eerste prijs internationale ontwerpwedstrijd
oppervlakte 56 ha
programma klimaatpark met diverse parkkamers
taken masterplan, parkontwerp, participatie
projectteam Andries De Coninck, Christophe Carrette, Floris Gerits, Gabija Petkunaite, Michelle Janssen, Natalia Pawlowska, Paulius Usevicius, Peter Swyngedauw, Simona Reiciunaite
projectverantwoordelijke Peter Swyngedauw
samenwerking Fiser, VRV, Sindlar
OMGEVING