Menu

Nieuwstraat - Vorselaar info

Na het winnen van de wedstrijd wordt de site Nieuwstraat in het dorpscentrum van Vorselaar naar ontwerp van OMGEVING kwaliteitsvol getransformeerd. Het hoekperceel biedt plaats voor 17 sociale woningen en een geïntegreerde politiepost.

De bestaande as van waardevolle bomen vormt de basis voor het ontwerp. De groene as verdeelt de projectsite in twee delen en fungeert als structurerend element. Twee entiteiten kijken uit over de collectief toegankelijke tuin in het binnengebied. In een rustig hoekje van de site wordt een gemeenschappelijke moestuin aangelegd om menselijk contact te bevorderen. De woonblokken hebben dezelfde kleinschalige korrel als de dorpse omgeving. De hoek Veldstraat – Nieuwstraat is het zwaartepunt van het project, zowel in densiteit als in functionaliteit. Hier wordt een tegengewicht gegeven aan het hogere volume aan de overkant van de straat. Het politiekantoor als publieke voorziening wordt in de kijker gezet. Het project bestaat uit een mix van grondgebonden woningen en appartementen met een ondergrondse parkeergarage. Alle wooneenheden, waarvan drie rolstoeltoegankelijk, zijn individueel bereikbaar vanaf de straatkant of vanaf de groene as.

Samen met opdrachtgever Zonnige Kempen streeft OMGEVING naar een voorbeeldproject op vlak van duurzaamheid. Beide bouwvolumes worden gevoed vanuit een collectieve installatie met een gasgestookte warmtepomp.

titel Nieuwstraat
locatie Vorselaar
opdrachtgever Zonnige Kempen
contactpersoon Bo Struyf
fase voorontwerp
looptijd 2015-
gunningswijze besloten wedstrijd
programma 17 sociale woningen met ondergrondse parking en geïntegreerde politiepost
taken ontwerp, uitvoeringsdossier, werfbegeleiding
projectteam Anne-Sofie Verheyen, Eef Van Meer, Marc Van Hove, Niki Van Turenhout
projectverantwoordelijke Marc Van Hove
samenwerking SBHeedfeld, Chalybs studiebureau en Xenadvies
prijzen 1ste prijs besloten wedstrijd
links