Menu

Nieuwstraat - Brussel info

De vernieuwde Nieuwstraat onderscheidt zich van de overige winkelstraten door een opvallende, meer excentrieke inrichting. De basis voor de herinrichting van Nieuwstraat is een vlakke, comfortabele vloer in blauwe hardsteen. Centraal in het straatbeeld wordt een loper met een opvallend en uniek patroon van sierlijke irissen, bloemstengels en bladmotieven ‘uitgerold’. Het minutieus verfijnde patroon verwijst naar de art nouveau periode waarvoor de stad Brussel wereldfaam geniet. Het patroon als ode aan Victor Horta.

In functie van een verbeterde sociale veiligheid en een levendigheid na sluitingstijd wordt een gericht en actief beleid van wonen boven winkels gevoerd. Leegstaande verdiepingen worden omgevormd tot kleinschalige en nieuwe woonvormen. Deze, hoofdzakelijk kleine, ruimten kunnen eenvoudig worden getransformeerd tot gedroomde typologieën voor studenten en starters.

Punctueel en weloverwogen worden woonverdichtingen door hoogbouw toegelaten. Deze woontorens verankeren Nieuwstraat in de skyline van Brussel. Op de verdiepingen worden semi-publieke voorzieningen ingeplant. Een panoramisch restaurant, een hotel, een wellnesscenter, …

titel Nieuwstraat
locatie Brussel
opdrachtgever stad Brussel
contactpersoon Dirk Van Asbroeck
fase afgerond
looptijd 2011
gunningswijze open wedstrijd
oppervlakte 600 m
programma herinrichting winkelstraat, introductie van woonprogramma
taken ontwerp
projectteam Björn Bracke, Filip Lagiewka, Luc Wallays, Sabine Tonet
projectverantwoordelijke Filip Lagiewka
samenwerking Atelier Roland Jéol
prijzen 2e prijs open wedstrijd
links
OMGEVING