Menu

sport- en speelpark Wijtschate - Heuvelland (Wijtschate) info

De site van de sporthal en het landschap in Wijtschate hebben een grote impact op elkaar. Een sterke landschappelijke integratie met aandacht voor reliëf en groen is dan ook het belangrijkste uitgangspunt van het landschapsontwerp. Op deze manier vormt de herontwikkeling van de plek een nieuw hoofdstuk in de rijke geschiedenis van de streek. Hierbij is het van belang dat sport en spel in een ongedwongen sfeer hun plaats vinden op de site. De verschillende sport- en spelvormen zijn ingepast in de verschillende zones op de site. De grenzen tussen deze zones zijn op het terrein gematerialiseerd in verhoogde bermen van één meter hoog die structuur geven aan het ontwerp.

Nabij de sporthal is een verlaagd grasplein aangelegd als een echte ontmoetingsplek. Van hieruit zijn de verschillende sportveldjes (petanque, voetbal, beachvolley enz.), de sporthal zelf en de andere zones binnen de site makkelijk te bereiken. De bestaande berging nabij het jeugdhuis is vervangen door een nieuwe, lichte constructie met hieraan een terras, enkele speelheuvels en een vuurplaats. Langs het jeugdhuis is de bestaande talud getrapt geherprofileerd om zo ruimte te creëren voor evenementen. Aansluitend bij het zuidelijk gelegen bosje is een avontuurlijk speellint op zacht hellende speelheuvels ingepast. Vanaf deze zone is een prachtig uitzicht waarneembaar dat het terrein overziet en eindigt in een speel- en panoramatalud. Dit talud sluit aan bij de speelheuvels, het speellint en het bestaande, lager gelegen wandelpad.

titel sport- en speelpark Wijtschate
locatie Heuvelland (Wijtschate)
opdrachtgever gemeente Heuvelland
contactpersoon Frederik Schoonheere, Wieland De Meyer
fase uitgevoerd
looptijd 2016-2019
oppervlakte circa 2 ha
programma omgevingsaanleg sporthal en jeugdhuis, ontmoetingsplaats, sportvelden, avontuurlijk speelterrein, uitzichtpunt, landschappelijke integratie
taken ontwerp omgevingsaanleg
budget € 400.000 excl btw (exclusief onderdeel architectuur)
projectteam Ben Derijcker, Chris Vermander, Stijn Vyncke
projectverantwoordelijke Chris Vermander
samenwerking TOOP architecten
aannemer Tuinen Dewulf
prijzen Laureaat Groene Lente 2019