Menu

The Bluff - Ieper (Zillebeke) info

The Bluff is gelegen in het provinciaal domein Palingbeek. Algemeen was de site het toneel van het koortsachtig graven van ondergrondse gangen en schachten, mijnexplosies, sabotage en afluisterpogingen tijdens WO-I. In het kader van het cultuurtoeristisch project ‘Herinneringspark 14-18’ zijn er ingrepen op en rond de site uitgevoerd om de ontsluiting voor bezoekers te verbeteren en het uniek landschappelijk kader waarin werd gevochten herkenbaar te maken.

Vanaf de parking van het provinciaal domein worden bezoekers door de historische dreef naar het oorlogsgebied geleid. Het traject start aan een overdekt infopaviljoen met een informatiefilm. Tussen de kraters van mijnen en bommen, die nu vaak onder water staan, zorgt een lange houten pad voor een bijzondere ervaring. Deze verbinding leidt bezoekers tot op The Bluff (‘bluff’ is Engels voor ‘steile oever’) waar de Engelse stellingen 10 meter hoger stonden op slechts 40 meter van de lager gelegen Duitse linie. Op het hoogste punt zorgt een uitkijkpunt voor verre zichten over Niemandsland.

De historische sluis op zo’n 700 meter van The Bluff gelegen, kreeg tijdens de oorlog de benaming Gordon Post en het werd door de Britten gebruikt als bataljonshoofdkwartier en verbandpost. Hier zorgt een zwevende brug over het water voor een uniek zicht in de met varens begroeide sluis en verbindt de brug recreatieve wandelroutes.

titel The Bluff
locatie Ieper (Zillebeke)
opdrachtgever provincie West-Vlaanderen
fase uitgevoerd
looptijd 2012-2015
budget € 500.000 excl btw
oppervlakte 20.000 m²
programma vlonderpaden, infopaviljoen, brug over oude sluis, uitkijkpunt, ontvangstplein
taken ontwerp, uitvoeringsdossier, werfbegeleiding
projectteam Carolien Decq, Kevin Favere, Koen Moelants, Luc Wallays, Peter Seynaeve, Tompy Hoedelmans
projectverantwoordelijke Tompy Hoedelmans
links