Menu

The green corridor - Valencia (Spanje) info

The green corridor beslaat een vier kilometer lang landschapspark met drie ecowijken. Het landschapspark overkapt anderhalve kilometer treinsporen en faseert snelweginfrastructuur geleidelijk uit, terwijl de ecowijken plaats bieden aan vijfduizend inwoners. 

Valencia, de European Green Capital 2024, staat hiermee aan de vooravond van het grootste stadsontwikkelingsproject in 40 jaar, sinds de rivier Turia werd omgevormd tot een park, aldus de vice-burgemeester.

Dit ambitieuze project past binnen de visie om van Valencia een klimaatrobuuste 15 minuten stad te maken. OMGEVING kon de jury van de internationale ontwerpwedstrijd overtuigen met de ‘Green Leaves Strategy’. Het langgerekt landschapspark vormt de ‘hoofdnerf’ van waaruit de omliggende wijken stelselmatig vergroenen. De inwoners van Valencia krijgen hierdoor meer verkoeling op straat tijdens hittegolven en droogtes. Nieuwe fiets- en wandelpaden brengen inwoners via de groene nerven in 15 minuten tot het centrum van de stad. Daarmee zet ook het zuidelijke deel van Valencia de modal shift in naar minder autoverkeer. De drie ecowijken zijn verknoopt met dit groenblauw mobiliteitsnetwerk en staan aan het front van de klimaattransitie. De herontwikkeling van dit stadsdeel zet dus volop in op duurzame mobiliteit, klimaatadaptie, biodiversiteit, CO2 neutraliteit, circulariteit en betaalbaar wonen.

De opmaak van het masterplan ter verfijning van het wedstrijdontwerp zal minimaal een jaar in beslag nemen. OMGEVING kan hierbij rekenen op de ondersteuning van een lokaal team ecologen, hydrologen, architecten, landschapsarchitecten en co-creatiespecialisten. 

titel The green corridor
locatie Valencia (Spanje)
opdrachtgever stad Valencia
fase in uitvoering
looptijd 2022 - ...
gunningswijze eerste prijs internationale ontwerpwedstrijd
oppervlakte 90 ha
projectteam Christophe Carrette, Cristina Morata, Luc Wallays, Manuel Esteban, Sven Augusteyns
projectverantwoordelijke Sven Augusteyns
samenwerking Peñín Arquitectos SLP, Quintana Seguí landscape, NADALVILLENA, Pablo Navarro Tena, CPS Infraestructuras Movilidad y Medio Ambiente
OMGEVING