Menu

vesten Klatovy - Klatovy-Tsjechië info

In opdracht van de stad Klatovy, heeft OMGEVING met lokale partner Třiarchitekti een strategie uitgewerkt voor een duurzame transitie van de ring rond de stad. De drukke, over gedimensioneerde ringweg langs de historische stadsomwalling is vandaag enkel gericht op gemotoriseerd verkeer en biedt zo een weinig kwalitatieve eerste indruk van deze uiterst karaktervolle stad. De stadsomwalling is tevens nog bijna volledig intact, maar deze uitzonderlijke kwaliteit komt nu niet tot zijn recht vanwege de parkeerdominantie op vele locaties langs de historische stadsmuur.

Het voorstel van OMGEVING gaat uit van een halvering van het aantal rijstroken aan de westelijke zijde van de ring. Het doorgaand verkeer op dit deel van de ring wordt hiermee gestimuleerd om gebruik te maken van de expres-ring rond de stad. Ook de wijd verspreide parkeerplaatsen aan de binnenzijde van de ring worden weggehaald en geclusterd in pocket-parkings net buiten de ring. Met deze ingrepen komt enorm veel ruimte vrij voor groen, waterbuffering en genereuze fietspaden. Waar de ruimte het toelaat, is zelfs sprake van een ring-park dat plaats biedt aan recreatieve functies zoals spelprikkels, rustpunten, terrasruimte en dergelijke. De historisch waardevolle stadsomwalling krijgt zo over de volledige lengte een groene sokkel geplaatst waar een continu fiets- en wandelpad doorheen slingert. Deze transformatie weerspiegelt de ambitie voor een duurzame toekomst voor de volledige stad

Deze opdracht maakt deel uit van een ambitieus project, opgesplitst in vijf deelgebieden om grote delen van de stad te herdenken. Samen met Třiarchitekti werd OMGEVING geselecteerd voor drie van de vijf deelgebieden.

titel vesten Klatovy
locatie Klatovy
opdrachtgever stad Klatovy
contactpersoon Eva Brandová
fase afgerond
looptijd 2017-2018
oppervlakte circa 12,5 ha
taken conceptvorming, ontwerpend onderzoek, ontwikkelingsstrategie
projectteam Andries De Coninck, Carolien Decq, Peter Swyngedauw, Quoc Thang Trinh
projectverantwoordelijke Peter Swyngedauw
samenwerking Třiarchitekti
links