Menu

Speecqvest - Mechelen info

In het kader van de herontwikkeling van de stationsomgeving van Mechelen zal ‘de Tangent’ tussen E19 en N15 de doorstromingsfunctie van het zuidelijk deel van R12, ook bekend als de Vesten, in Mechelen overnemen. De Vesten kunnen hierdoor fungeren als verdeelweg voor lokaal verkeer. Door deze nieuwe rol komt ruimte vrij voor een aangename publieke verblijfsruimte met een hersteld evenwicht tussen de verblijfskwaliteit en de verkeersfunctie met in het bijzonder de rol als een hoogwaardige drager van openbaar vervoer.
In opdracht van de stad Mechelen werkte OMGEVING een ambitieus plan uit voor Hendrik Speecqvest tussen Raghenoplein en Kardinaal Mercierplein. De ondergrondse parking met 350 parkeerplaatsen voor Bruul, de belangrijkste winkelstraat van de stad, is volledig geïntegreerd in het centrale park. Na realisatie van de Tangent in de stationsomgeving wordt de toekomstige transformatie van de zuidelijke Vesten tot één Vestenpark verder onderzocht.
Deze opdracht is de eerste realisatie van het streefbeeld van de vesten dat OMGEVING en Mint hebben opgemaakt in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. In 2019 is Hendrik Speecqvest als eerste deel van de nieuwe Vesten officieel geopend.

titel Speecqvest
locatie Mechelen
opdrachtgever stad Mechelen
contactpersoon Gust Van Thillo
fase uitgevoerd
looptijd 2015-2019
oppervlakte 17.500 m2
programma dakpark, infrastructuurwerken, riolering, parkinrichitng
taken ontwerp, technische uitwerking, werfopvolging
budget € 2.580.000 excl btw
projectteam Kevin Favere, Luc Wallays, Maarten Moers
projectverantwoordelijke Luc Wallays
samenwerking D+A Consult
aannemer Houwelyckx
OMGEVING