Menu

Vismarkt en omgeving - Leuven info

De intrinsieke relatie tussen het landschap van de Dijlevallei en de compacte historische binnenstad van Leuven vormen de inspiratie voor het inrichtingsplan. Met een eenvoudige snede in de topografie krijgt het plein een derde dimensie. De oorspronkelijke ligging van de Dijle, aan de minerale zijde recht en hoekig, aan de kant van de vallei golvend en glooiend, wordt blootgelegd. Hierdoor ontstaat een centrale bestemming en een bijzondere plek om rond te wandelen, te verkennen en te ontspannen. De ongedwongen sfeer uit zich in de ontwerpvormen die de kracht van de historische gevels versterken. Aan de noordzijde zorgt een groen bomendak voor een verzachting van de rechtgetrokken ‘nieuwe’ gevels en bieden deze bomen schaduw op warme zomerdagen.

Een centraal groen ‘graskussen’ start ter hoogte van het plein en daalt tot net boven het niveau van de Dijle. Zo ontstaat een bijzondere conditie in de beleving van het plein: verschillende niveaus brengen verschillende dimensies, waardoor het plein aan schaal lijkt te winnen. De randen van de Dijle en de steilere hellingen zijn voorzien van een specifieke flora en fauna die een uniek stukje valleilandschap middenin de stad vormen.

De kracht van het ontwerp is dat de Vismarkt tegelijkertijd als park en plein fungeert. Niets moet, alles mag.

titel Vismarkt en omgeving
locatie Leuven
opdrachtgever stad Leuven
contactpersoon Elke Raë
fase wedstrijdontwerp eerste prijs
looptijd 2017-
programma groen centrumplein, openleggen Afleidingsdijle, straten
taken ontwerp, technische uitvoering, werfopvolging
budget € 2.837.000
projectteam Aljaz Babic, Amedeo Ardolino, Luc Wallays, Tompy Hoedelmans
projectverantwoordelijke Tompy Hoedelmans
samenwerking De Urbanisten, Atelier Roland Jéol, D+A Consult
links