Menu

voorplein en dreven Abdij van Averbode - Scherpenheuvel-Zichem info

In de hoogdagen van de ontwikkeling van de Abdij van Averbode werden zeven dreven aangelegd met oriëntatie op de abdijgebouwen. Tot op vandaag zorgen zij voor leesbare orthogonale paden en bosstructuren. Door achterstallig beheer en het dichtgroeien van de dreven dreigde de historische waarde ervan echter verloren te gaan. Hierdoor verdween ook de unieke perspectiefwerking op het poortgebouw van de abdij.

In het kader van het landinrichtingsproject Poort Averbode is een aangenaam voorplein gecreëerd dat inspeelt op de perspectiefwerking op de abdijgebouwen. Abdijstraat en Kroningsdreef zijn gerestaureerd en autovrij gemaakt, waarbij is ingezet op dreefherstel door het kappen en aanplanten van beuken. Tevens is de Kroningskapel, die in 1912 op de zandheuvel Kijkuit werd opgericht naar een ontwerp van de Leuvense beeldhouwer Uytvanck, door een trapconstructie beter toegankelijk gemaakt. De vormgeving van de trap versterkt bovendien het perspectiefbeeld vanuit de abdij. Zitplaatsen in de dreven en op het plein zorgen ervoor dat recreanten hier van de rust kunnen genieten.

titel voorplein en dreven Abdij van Averbode
locatie Scherpenheuvel-Zichem
opdrachtgever Vlaamse Landmaatschappij, Abdij der Norbertijnen vzw
contactpersoon Raf Nilis
fase uitgevoerd
looptijd 2013-2016
gunningswijze beperkte offertevraag
oppervlakte 5 ha
programma dreefherstel, plein, meubilair
taken ontwerp, uitvoeringsdossier, werfopvolging
budget € 1.200.000 excl btw
projectteam Kevin Favere, Koen Moelants, Peter Seynaeve, Tompy Hoedelmans
projectverantwoordelijke Tompy Hoedelmans
aannemer Heylen bvba (Kroningsdreef), Martens (voorplein en Abdijstraat)
links