Menu

Rinkkaai - Ghent info

The proposed new residential area next to the Ghent-Sint-Pieters station comprises over 300 homes, care facilities, public and area-related commercial functions, as well as the creation of a public space with a new neighborhood park. The location of Fabiolalaan with the nearby Blaarmeersen recreation park give the area a tranquil and green-filled context which makes the project connect the city to the green, residential, and recreation areas and links the existing residential areas to the new one. The proposed design ticks all the criteria boxes with distinction, including the ambitious sustainability requirements imposed by the city of Ghent.

Rinkkaai is to be a new city district for numerous target groups, an intergenerational area with a wide range of choices in respect of housing typology for young families, couples, cohousing communities and independent and care-dependant senior citizens. The architectural concept provides for an ensemble of six compact buildings, each unique in its own way but with a manifestly common DNA. Their positioning, form, height, and the materials used are matched to their immediate surroundings. The positioning in terms of urban design and the manner in which the buildings are staggered with respect to each other results in green areas between them and a variety of views from the homes. The project is to be completely passive and will comply with the NZE label (near zero-energy), thanks to the introduction of an innovative energy concept that includes extracting heat from river and waste water, among other things.

The architectural interventions within this project were realised by OM/AR architecten performed under the name OMGEVING.

title Rinkkaai - park-side homes
location Ghent
client TV Alides - Nacarat - Cores Development
status under construction
period 2013-2018
method of award competition (finalist)
surface area 35,000 m² + 11,000 m² underground parking
schedule mix of studio apartments, assisted living homes, apartments with childcare and a health center
tasks design study, designing and constructing the buildings, designing and constructing the public space
team Björn Bracke, Jan Baelus, Kaat Balcaen, Karol Grygolec, Kevin Favere,  Kobe Vanhaeren, Marc Van Hove, Peter Swyngedauw
project leader Marc Van Hove
partnership KCAP architects & planners, EVR-architecten, Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap and Common Ground
prizes 1st prize in competition
links