Menu

Liedekerke station area - Liedekerke info

The upgrade of the Liedekerke station area allowed a comprehensive transformation of the drab location into an appealing traffic and residential hub. To the south of the station the new Affligemsestraat stretches like a low bridge between two urban balconies. Standing on the station balcony, with the new station building, bus shelters at the bus station, benches and other features, the visitor looks out over the water-rich valley of the Bogijnen Canal. A neat wall of gabions borders the balcony, dealing with the height difference and protecting against the disturbance of the natural watery environment of the valley. Towards the town center, on the other side of the valley, the town’s balcony edged by an identical wall forms the counterbalance for the station balcony. The new bicycle and pedestrian bridge starts at the town balcony and connects the center of Liedekerke with the station.

 

title station area
location Liedekerke
client Roads and Traffic Agency, municipality of Liedekerke, NMBS Holding, Infrabel
status completed
period 2010-2018
budget € 7,400,000 excl. VAT
surface area 5 ha
schedule town balcony, station balcony, maximum water buffering and nature development in the Bogijnen Canal valley, bicycle bridge, bicycle storage pavilion, station building
tasks design of public space, architectural works of art
team Filip Lagiewka, Koen Moelants, Luc Wallays, Maarten Moers, Olivier Vet, Steven Van Hoorde
project leader Luc Wallays
partnetship D+A consult, SBE, Mint
prizes 2012 Groen in de Stad Prize
links