Menu

Zandpoortvest - Mechelen info

De Vlaamse Waterweg nv en de stad Mechelen hebben samen de ambitie waargemaakt om de Binnendijle ter hoogte van Zandpoortvest opnieuw open te leggen. Het herinrichtingsvoorstel van OMGEVING zet in op een ongedwongen beleving en gebruik van de Binnendijleoevers.

Aan de zuidelijke zijde van de opengelegde Dijle biedt de heraangelegde helling in granietstroken een prachtig zicht op een flauw, bloemenrijk talud. De doorgangsfunctie primeert langs deze zijde op de verblijfsfunctie. Een grote solitaire boom langs de vesten markeert het groen karakter van deze plek.

Aan de noordelijke zijde van de Dijle zijn op het nieuw entreeplein voor het hogeschoolgebouw informeel een aantal statige bomen ingeplant. Vanaf deze pleinruimte leiden natuurstenen traptreden naar een verdiept bordes. Dit lager gelegen plein is geflankeerd door zittreden die zich uitstrekken over de volledige lengte van de opengelegde waterloop. De treden bieden een aantrekkelijke zitgelegenheid langs het water en begrenzen het groen talud met aanliggende ecologische oeverzone.

titel Zandpoortvest
locatie Mechelen
opdrachtgever De Vlaamse Waterweg nv, stad Mechelen
fase uitgevoerd
looptijd 2013-2018
budget € 950.000
oppervlakte 0,5 ha
programma pleinruimte, oevers Dijle
taken ontwerp, uitvoeringsdossier, werfbegeleiding
projectteam Carolien Decq, Luc Wallays, Steven Petit
projectverantwoordelijke Steven Petit
samenwerking SBE, ARA
links