Circulair bedrijventerrein Blue Gate

Van brownfield naar hoogwaardig, watergebonden en eco-effectief bedrijventerrein.
Locatie
Antwerpen | BE
Opdrachtgever
Blue O’pen (DEME-groep, BOPRO, Stad Antwerpen)
Fase
fase 1 afgerond
Periode
2016 - 2036
Oppervlak
64 ha
Rol
stadsregionale watergebonden distributie en slimme logistiek, hoogwaardige productie, onderzoek en ontwikkeling, groene corridor, ruimtelijke economie, eco-effectiviteit, bodemsanering, mobiliteit, landschap, beeldkwaliteit, fasering, parkmanagement
Partner
RE-ST, Hydroscan
Aannemer
DEME Environmental Contractors (DEC)

Blue Gate Antwerp is het eerste circulaire bedrijventerrein in Vlaanderen dat in volle ontwikkeling is op de gronden van de voormalige petroleumhaven in het zuiden van Antwerpen. Deze brownfield met een oppervlakte van 120 hectare wordt herontwikkeld tot een hoogwaardig, watergebonden en eco-effectief bedrijventerrein.

In 2010 zijn de krijtlijnen voor deze herontwikkeling vastgelegd in het masterplan dat door OMGEVING werd opgemaakt. De stad Antwerpen organiseerde vervolgens in 2013 een concurrentiële dialoog om zo een private partner te selecteren voor de sanering, de ontwikkeling en de exploitatie van het terrein via een publiek-private samenwerking. Na een intensief traject is in 2016 het consortium Blue O’pen, onder leiding van de DEME-groep en BOPRO, aangesteld als private partner. Als onderdeel van Blue O’pen staat OMGEVING in voor het ontwerp van het publiek domein en de opvolging van de werken. Het ontwerp omvat onder andere een logistieke zone, een zone voor productie, een zone voor onderzoeksactiviteiten en een centrale ecologische corridor van 14,5 ha waar in samenspraak met Natuurpunt en de Universiteit Antwerpen wordt gestreefd naar een natuurlijke en spontane ontwikkeling. Daarnaast heeft OMGEVING eveneens de ‘duizendpootbrug’ ontworpen over de ecologische corridor. De erfgoedrelicten uit het petroleumverleden zoals pijpleidingen, loodsen en tanks bepalen mee de uniciteit van deze werkplek van de toekomst. De eerste fase is opgeleverd in de zomer van 2019.