Kempenstraat

Een prairietuin voor mensen.
Locatie
Antwerpen | BE
Opdrachtgever
AG Vespa
Fase
uitgevoerd
Periode
2016 - 2022
Rol
plein, prairietuin, toegangswegen
Partner
VK architects & engineers

De ziekenhuisgroep ZNA brengt de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen samen onder één dak. Het nieuwe ZNA Cadix complex, bestaande uit 19 verdiepingen, wordt het scharnierpunt tussen het stadscentrum, Park Spoor Noord en de haven.
De ruimte tussen ZNA en de dokken krijgt een verkeersluwe inrichting die inspeelt op de schaal van de aangrenzende kade. De voormalige Kempenstraat wordt vervangen door een fietssnelweg en een tramlijn met een halte voor de hoofdingang. Logistiek en gemotoriseerd verkeer wordt noordwaarts geleid naar de ondergrondse parkeergarage. Deze ingrepen maken het ziekenhuis en zijn omgeving goed bereikbaar, overzichtelijk en veilig.

Naast de nodige bestrating wordt het bijna drie hectare grote openbare plein zo groen mogelijk ingericht. In lijn met de beeldkwaliteit van het Eilandje wordt op de ondergrondse parking een prairietuin van 5000 m² aangelegd. De tuin tussen ZNA en de dokken wordt de perfecte ontspanningsruimte voor patiënten, hun bezoekers en personeel. De rijke beplanting heeft verrassingen voor elk seizoen. Het gebied tussen ZNA en Park Spoor Noord wordt ingericht met uitgestrekte bloemenweiden, inheemse boomroosters en wadi’s voor waterretentie. Met deze inrichtingselementen wordt een parksfeer gecreëerd waarmee de buitenbeplanting van het ziekenhuiscomplex maximaal aansluit op de omgeving.