Landschapspark Vlaamse Ardennen

Een vernieuwde landschapslogica in de Vlaamse Ardennen.
Locatie
Vlaamse Ardennen | BE
Opdrachtgever
Provincie Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen
Fase
uitgevoerd
Periode
2022 - 2023
Rol
opmaak en begeleiding masterplan en operationeel plan, begeleiding participatief traject

Het landschap van de Vlaamse Ardennen herbergt een unieke eigenheid en vormt zonder twijfel een van de mooiste landschappen van Vlaanderen: bronnen op de hellingen, familiale landbouwbedrijven, knappe topnatuur, boccage-landschappen, pittoreske dorpen en een rijk verleden vol tradities, erfgoed en streekproducten. Daarnaast is de Vlaamse Ardennen een walhalla voor fietser en wandelaars. Heel wat van deze kwaliteiten staan echter onder druk door een te sectorale aanpak.

Om de eigenheid van de Vlaamse Ardennen verder te kunnen versterken en tegelijkertijd een antwoord te bieden op de uitdagingen waar de regio voor staat (verdwijnen familiale landbouw, erosie, droogte, biodiversiteitsverlies, …) werd een masterplan en operationeel plan opgemaakt voor de erkenning van de regio als ‘Landschapspark’. Met het landschapspark Vlaamse Ardennen willen we de huidige en volgende generatie soigneurs van de Vlaamse Ardennen ondersteunen om een antwoord te vinden op almaar complexere uitdagingen. Met het masterplan brengen we een hernieuwde landschapslogica binnen in de Vlaamse Ardennen. Een landschapssyteem dat focust op het herbronnen, verweven en
opleven van het landschap. Het begeleidende participatieve proces, bestaande uit workshops en werkgroepen met vele partners uit de regio, was een inhoudelijke leidraad voor het opstellen van een toekomstvisie en een begeleidend zesjarig actieprogramma.