Opgewaardeerde stationsomgeving Liedekerke

De herontdekking van de waterrijke vallei.
Locatie
Liedekerke | BE
Opdrachtgever
Agentschap Wegen en Verkeer, gemeente Liedekerke, NMBS Holding, Infrabel
Fase
uitgevoerd
Periode
2010 - 2018
Oppervlak
5 ha
Rol
stadsbalkon, stationsbalkon, maximale waterbuffering en natuurontwikkeling in de vallei van de Bogijnengracht, fietsersbrug, fietspaviljoen, stationsgebouw
Partner
D+A consult, SBE, Mint

De herinrichting van de stationsomgeving van Liedekerke voorziet in een grondige transformatie van deze grauwe plek tot aantrekkelijke verkeers- en verblijfsknoop. Ten zuiden van de spoorweg spant de nieuwe Affligemsestraat zich als verlaagde brug op tussen twee minerale balkons. Vanaf het stationsbalkon met onder meer een nieuw stationsgebouw, zitbanken en abri’s ter hoogte van de bushalte kijken stationsbezoekers uit over de waterrijke vallei van de Begijnengracht. Een strakke muur in schanskorven begrenst het balkon, vangt het hoogteverschil op en voorkomt verstoring van het natuurlijke watermilieu in de vallei.

Aan de centrumzijde, de overzijde van de vallei, vormt het stadsbalkon, begrensd door eenzelfde muur, het tegengewicht van het stationsbalkon. Vanaf het stadsbalkon vertrekt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug die het centrum van Liedekerke met het station verbindt. Het resultaat is een unieke stationsomgeving waarbij natuur en mobiliteit op een vernieuwende wijze met elkaar worden verknoopt.